Det levende hus

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Kan et træhus holde i det danske klima?

Det er en gammel skrøne, at træbyggerier ikke kan holde i det danske klima. Vi har bygget med træ i hundredvis af år og vi har en stor viden og erfaring med at bygge korrekt i træ. Så, hvis et træbyggeri konstrueres korrekt er det lige så holdbart og vedligeholdelsesvenligt som et murstenshus.

Kan der komme dyr ind under huset når det står på et punktfundament?
Ja, det kan der, men så længe at f.eks. katte kan komme ind under huset og jage, så giver det ikke problemer.

Har Det Levende Hus udstillingshuse?
Vi er et lille firma som økonomisk ikke har midler til at tilbyde den løsning. Vi bruger visualiseringsværktøjer som andre arkitektfirmaer gør og kan derigennem formidle det samme som de kan i deres byggerier. Om vi får et udstillingshus i fremtiden er måske muligt.

Kan kork holde i det danske klima?
Der er er allerede flere byggerier i Danmark som er beklædt med kork og materialet er modstandsdygtig overfor fugt, råd, svamp og alger. Det kræver ikke vedligeholdelse og nedbrydes stort set ikke over tid.

Skal man ikke vedligeholde træ mere end mursten?
Ikke nødvendigvis. Hvis man bygger, montere og vælger den rette træsort, så er f.eks. en træfacade meget vedligeholdsvenlig. En murstensvæg skal også efterses og skal have skiftet sten eller fuger med tiden. En træfacade er nem at reparere, hvor en murstensvæg er teknisk mere krævende.

Kan et tag i kork holde?
Det kan sagtens holde og i vores huse er korken brugt som en klimaskærm som underneden er ventileret og har et underliggende tag beklædt med tagpap. Klimaskærmen er med til at beskytte tagpappen, så den derved holder længere.

Hvorfor har I ikke flade tag på jeres huse?
Der er igennem tiderne gjort mange forsøg på at lave flade tage, men de holder ikke særligt godt i forhold til et tag med rejsning, da der er større chancer for utætheder. Visuelt er en stor og visuelt dør vandret flade heller ikke køn at se på for f.eks. naboer. Understøtningen af et fladt tag gør også at vi mister den indvendig fleksibilitet som vi ønsker i vores huse, da den type tag skal understøttes på en anden måde end et tag med rejsning.

Hvorfor bruger i Living Better / Ventilationsvinduet?
Fordi det er den mest energivenlige løsning som også sikrer et sundt indeklima. Ved denne løsning slipper vi også for en larmende udendørs ventilator.

Kan et trævindue holde i lang tid?
Ja, der er eksempler på at trævinduer kan holde i over hundrede år, hvis det vedligeholdes korrekt. Vi har derimod ikke lang erfaring med hvor lang tid et komposit eller aluminiumsvindue kan holde og den miljømæssige påvirkning ved vi heller ikke noget om efter endt brug af den type produkter.

Er jeres huse en sikker investering for mig?
Det danske boligmarked står aldrig stille og der findes ikke sikre investeringer. Især ikke nu og i fremtiden bliver endnu mere usikker. Priserne går op og ned som de altid gjort. For os skal man altid købe det som man har lyst til og ikke spekulere i hvad nogen om måske 20 år siger til ens hus, da det er uforudsigeligt. Jo, nemmere ens hus er at ændre, des flere vil det også tiltale. Tendensen og lovgivningen globalt og nationalt bevæger sig i retningen af at boliger skal være miljøvenlige og det vil også slå igennem på det danske marked og derved gøre en investering i en mere miljøvenlig bolig et mere fremtidssikret valg end en almindelig boligtype.

Kan vi have plads til alle vores ting på få kvadratmeter?
Det kommer helt an på hvor mange ting man har, men kvadratmeter er ikke kun et todimensionelt tal, men det tal bevæger sig i tre dimensioner. Små boliger er ofte bedre udnytte og har mindre spildplads, da man er tvunget til at udnytte hver en centimeter i ens bolig. Så, at have flere kvadratmeter er ikke ensbetydende med mere plads.

Kan jeg virkelig flytte rundt med mit køkken og badeværelse?
Ja, vores gulvkonstruktion muliggør, at det ikke kræver et stort indgreb i husets gulvkonstruktion, da husets installationer ikke er indstøbt i beton som det normalt er tilfældet. Det er derfor nemmere og billigere, at ændre efterfølgende.

Hvor bliver de præfabrikerede elementer bygget henne?

De bliver bygget i Danmark, så der er kortest mulig transport og bedst mulig service under opførelsen.

Står et hus godt nok fast på et punktfundament?

Ja, huset vil ikke kunne blæse væk eller falde ned. Huset står lige så godt fast som var det støbt fast.

Kan skadedyr gnave sig op igennem etagedækket nedefra, når huset står på punktfundamenter?
Det er næsten umuligt at det kan ske, da undersiden af huset er sikret med nogle materialer som man ikke kan gnave eller kradse igennem. Hvis rovdyr også kan komme ind under huset og jage, så vil det også afholde skadedyr fra at prøve.

Hvorfor bruger i ikke beton, teglsten eller mursten?
Beton og teglindustrien er en af de største udleder af Co2 som skader vores globale klimakrise. Derfor har vi valgt kun at bygge i materialer som lagre Co2 og som skader vores miljø mindst muligt. Vi kan i visse tilfælde godt lokkes til at arbejde med genbrugs-mursten eller -teglsten.

Er der ikke mangel på kork?
Det er en gammel skrøne, at verden er ved at løbe tør for korkpropper til vin. Det handlede bl.a. i sin tid om at vinproducenter ville spare penge og valgte billigere løsninger end kork. Der produceres masser af kork hvert år og Verden er slet ikke ved at løbe tør for et af verdens mest miljøvenlige materialer.

Kan et tag i træ holde?
Det kan sagtens holde og i vores huse er træet brugt som en klimaskærm som underneden er ventileret og har et underliggende tag beklædt med tagpap. Klimaskærmen er med til at beskytte tagpappen, så den derved holder længere.

Hvordan ændrer kork sig over tid?
Kork ændrer dig fra mørkebrun til lysegrå indenfor et års tid og alt efter hvilket verdenshjørne korken vender imod.

Kan man skifte facademateriale senere på jeres huse?
Ja, det er muligt, at ændre efterfølgende. Vores huse er både udvendig og indvendig nemme at ændre eller reparere på.

Jeg syntes ikke at Living Better / Ventilationsvinduet er pænt?
For os er fordelene ved Living Better / Ventilationsvinduet vigtigere end det æstetiske. Hvis man fokuserer mere på ens vinduer end andre ting i ens bolig, så er der noget galt med den valgte arkitektur og ikke vinduerne. Det er for os den samlede arkitektur og de kreative muligheder den giver som er vigtigst.

Holder jeres huse i lige så lang tid som et almindeligt typehus?
På flere områder beskytter vi vores bygning bedre, så f.eks. facader og vinduer holder længere i vores huse. Vores kvalitet er også flere steder højere, så de sikrer en lang levetid.

Jeres kvadratmeterpris er højere end ved typehusfirmaerne. Hvorfor?
Vi ser ikke på kvadratmeter som kun et tal, men på den samlede arkitektur og de muligheder den giver dig for at bo i en bolig som kan tilpasse sig. Vores huse kan ikke sammenlignes 1 til 1 med et traditionelt typehus, da vi kun har ordet “typehus” til fælles. Vi har tilført så mange flere muligheder og løsninger som ikke kan fås ved andre typehusfirmaer. At bygge i miljøvenlige materialer er også dyre end at bygge i traditionelle standardmaterialer som udleder meget mere Co2.

Kan jeg godt få fliser på mit gulv?
Ja, det kan du godt, men det vil besværliggøre brugen af fleksibiliteten i huset og også samlet set tilføje mere Co2 til det samlede byggeri. Så, vi tilbyder ikke den løsning som standard. Der er andre klimavenlige løsninger som er bedre og mere fleksible at bruge end fliser i bl.a. i et badeværelse.

Kan I bygge huse i CLT?
Ja, vi har interesse for at bruge CLT og vil sikkert i fremtiden arbejde mere med materialet, når flere håndværkere får erfaring med det på markedet.

Kan I bygge tiny houses?

Ja, det kan vi. Det er et område som vi med tiden vil bevæge os ind i det når lovgivningen og kommunerne åbner op for den form for beboelsesform.

Har du spørgsmål eller ​ønsker

du at høre nærmere?

​Ring til os mellem kl. 9 og 16 på alle hverdage.

Kontakt​oplysninger

Naturbolig ApS

Vestermarken 3 f,

​8660 Skanderborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: +45 20 80 69 14

Om ​firmaet

Naturbolig har haft egen tegnestue og været byggefirma, som har eksisteret siden 2013. Vi besidder en række tværfaglige kompetencer indenfor bygge- og anlægsbranchen.