Hvem er vi?

Det levende hus

Det Levende Hus består af arkitekt Jens Martin Suzuki-Højrup og bygningskonstruktør Carsten Erichsen. Hver især har vi mange års erfaring med at tegne, projektere og udføre diverse former for projekter indenfor byggeri, indretning og design.

Det levende hus

Hvem er vi og hvorfor gør vi det her

​Målet med de arkitekttegnede huse var ikke bare at tage et eksisterende design og så kun sætte miljøvenlige materialer på. Vi ville gennemtænke hele huset fra bunden og skabe en ny arkitektur med en identitet som er imødekommende og som passer ind i en dansk kontekst og byggetradition.

Vi har i vores søgen efter inspiration til husene kigget imod Japan, hvor de har en meget lang tradition for at skabe små, funktionelle og kreative boliger i bl.a. træ.

Flere detaljer i husene har derfor sin tydelige inspiration fra både traditionel, men også moderne japansk arkitektur. Disse japanske detaljer har vi “oversat”, så de har fået en dansk identitet.

Inspirationen fra det japanske udtryk “Wabi-sabi” har også haft indflydelse på den tilgang vi har haft til hele projektet og de værdier som det udtryk står for.

​Wabi-sabi er et buddhistisk udtryk som står for skønheden i det uperfekte, asymmetriske, rustikke, enkle, forgængelige og melankolske. Der er en stor reference til naturen og det kommer til udtryk i respekten for det som er forbigående, skrøbeligt og beskedent. Ifølge Wabi-sabi bliver ting mere smukke, når de bliver mærket af tiden og har personlighed.

Denne inspiration fra Wabi-sabi kan både ses udvendigt og indvendigt i husene, da de ikke er symmetriske, men også i deres materialevalg som ældes med tiden og husets indre som opbygges personligt til den enkelte kunde.

KONCEPTet

Hvilke tanker lægger bag husene?

Da vi satte os ned og gik i gang med tænke på hvordan vi kunne udvikle nogle nye miljøvenlige arkitekttegnede huse, satte vi disse regler op i design og projekteringsfasen.

​Ved at gennemtænke boligerne fra bunden, har vi fjernet de forurenende og økonomisk dyre led som tidligere har låst hvordan vores boliger er opbygget og ser ud.

Disse regler har været en udfordring, men nødvendige at ændre for at skabe nogle huse som ser ind i fremtiden, hvor vi alle er nødt til at være mere bevidst om de ressourcer vi bruger, men også give os større personlig frihed.

  • Valg af materialer som udleder mindst mulig Co2, lagrer Co2, er miljøvenlige eller kan genanvendes.
  • Bygge på færre kvadratmeter for at spare på materialer og derved også skabe et billigere byggeri.
  • Så, lavt et energiforbrug som muligt.
  • Skabe brugbare rammer som ligger op til en fleksibel, personlig og kreativ indretning.
  • Bygge husene på en måde som er hurtig, har en høj kvalitet og store præcision.
  • Skabe nogle boliger som økonomisk er prissat, så de tiltaler en bred gruppe af kunder.
  • Give kunden flere friheder indvendig i husene til selv at bestemme hvilke produkter de ønsker.
  • Det skal ikke være kompromis fyldt at bo miljøvenligt.
  • Opfylde BR18.
  • Arkitektonisk formgive boligerne, så de passer ind i en dansk kontekst, klima og have en lang levetid.

ARKITEKTURen

Hvorfor ser vores huse sådan ud?

I vores arkitektur bruger vi flere synlige referencer til japansk arkitektur i husene, som når du træder ind i huset, bruger vi en “Fume-ishi” eller en traditionel japansk trædesten til at føre dig op til en “Engawa” som er en overdækket veranda på japansk.

Engawaen er skabt af store tage med store udhæng, der skaber store overdækkede verandaarealer og tilføjer et ekstra lag eller filter mellem interiør og eksteriør og gør det muligt for dig at nyde udendørssæsonerne længere.

De store udhæng beskytter også vinduerne og facaderne og får dem til at holde længe og beskytter bygningen mod overophedning.

Rundt om huset er der placeret flere skodder lavet af trælameller. Disser hedder “Amado” på japansk. Disse skodder har både en statisk funktion, men filtrerer også dagslys og vind.

Husene er også hævet fra jorden for at beskytte træbygningen mod fugt og fjerne brugen af beton. Denne konstruktion giver os også mere kreativ frihed indeni, fordi vores installationer ikke er støbt og fastgjort i beton.

Interiøret er også inspireret af både traditionel og moderne japansk arkitektur, ved at skabe et fleksibelt interiør, der kan tilpasse sig dine behov, men det giver dig også mere kreativ frihed til at skabe et personligt interiør, der bliver en scenografi for dit liv. Denne fleksible indretning får også dit hus til at holde længere, fordi det altid kan tilpasses efter dine eller en ny ejers behov.

Spilleregler

Hvad må man ikke gøre?

I alle bolig er der spilleregler, som gør at man ikke ødelægger eller modarbejder huset og vi har i processen med at skabe en miljøvenlig og fleksibel bolig, skabt nogle spilleregler som er med til at beskytte de forskellige kvaliteter i husene, så boligen ikke ender som et almindeligt hus og idéen bag husene går tabt.

Vi ser ikke disse regler som begrænsninger, men som en vejledning for kunden.

Der er i husene brugt et minimalt brug af materiale som udleder store mængder Co2, så der er derfor ikke brugt beton, teglsten eller mursten pga. miljøhensyn. Det er er defor ikke muligt, at få leveret mursten, teglsten eller fliser til huset af os.

Indvendigt er det derfor også begrænset, hvordan og hvor man kan bruge fliser. Der findes f.eks. på markedet andre og mere miljøvenlige løsninger som har de samme eller bedre egenskaber end fliser. Disse løsninger hjælper Det Levende Hus gerne med at vejlede omkring.

Alle føringsveje i husene af el, vand, afløb og gulvvarme har en opbygning som f.eks. gør at ens indretning skal fastgøres på den korrekte måde, men det ikke anderledes end hvad man skal gøre i et almindeligt gulv med gulvvarme.

Ved de to gavle er der også via to loftlemme adgang til to uisolerede loftrum som kan efterisoleres.

Skovhuset findes i tre standardudgaver på enten 94, 121 eller 148 kvm. men det er også muligt at justere størrelsen efter modulmålet som ligger i huset og gøre huset mindre eller større.

Skovhuset kan fungere som både et helårshus og et sommerhus.

Huset er også velegnet til bofælleskaber.

​Miljø

​Hvilke materialer er der i husene?

Vores huse er bygget af præfabrikerede vægge, tag og gulvelementer i træ. Disse elementer bliver produceret i Danmark af bæredygtige materialer.

Disse præfabrikerede elementer sikrer en kontrolleret byggeprocess som ikke er påvirket af vejrlig, sikre en høj kvalitet og gør det er hurtigt at opføre og lukke et hus.

Alle udvalgte materialer i husene er valgt ud fra om de udsender mindst mulig Co2, er miljømærket, har en lang levetid eller kan genanvendes. Der er derfor ikke brugt beton, teglsten eller mursten i vores byggerier, da de udsender for meget Co2 i deres produktion og sand til byggeriet er ved at være en ressource som vi er ved at løbe tør for på jorden.

Vores huse er derfor træhuse der lagrer Co2 og det er en ressource som kan dyrkes miljøvenligt og holde i mange årtier, hvis de anvendes og vedligeholdes korrekt.

Vores huse kan “ånde” og indeholder f.eks. ikke plastik som dampspærre og vi bruger papirisolering i væggene.

For yderligere at sikre et sundt indeklima bruger vi kun Ventilationsvinduet og deres Living Better løsning i vores huse. Denne samlede løsning sikrer et sundt indeklima og et lavt energiforbrug uden brug af dyre ventilationsanlæg med høje driftsudgifter. Vores huse er derfor sunde at opholde sig i og indeholder ikke skadelige kemikalier.

Indvendigt er der også er fokus på en god akustik, da det er med til at højne kvaliteten for hvor man opholder sig og hvordan boligerne kan bruges.

Husets yderste klimaskærm er beklædt med forskellige materialer som f.eks. Svanemærket ThermoWood, men det er også muligt at tilkøbe andre træoverflader til husene som f.eks. Cedertræ eller Thermoask.

Det er også muligt, at få kork på facader og tag, hvilket er et 100% naturprodukt der høstes og som er vedligeholdelsesvenligt og modstandsdygtig overfor bl.a. fugt, alger og svamp. Perfekt til det danske klima og det har en lang levetid, hvorefter det kan genanvendes igen.

Aluminium er også en mulighed på facader og tag. Dette materiale kræver ingen vedligehold og har en lang levetid, hvor det efter endt brug kan genanvendes.

Oveni har vi også en arkitektur som har mange forskellige arkitektoniske kvaliteter, som er et vigtigt parameter for om et hus holder længe, da det afgør om et hus bliver bevaret og brugt i mange årtier.

Vores fleksible indretning er også med til at sikre en lang levetid for det samlede hus, da indretningen altid kan tilpasse sig efter ens behov eller en ny køber.

Prisen på vores huse er også er afgørende for at de er tilgængelig for så stor en gruppe som muligt, så den samlede påvirkning af vores huse er med til at nedbringe vores forbrug af Co2 og andre ressourcer som påvirker vores planet.

Samlet set er vores huse tegnet og konstrueret på en bæredygtig måde som sikrer en lang levetid og vil efter endt brug, enten blive genanvendt eller bortskaffes uden at det ødelægger vores miljø.

Har du spørgsmål eller ​ønsker

du at høre nærmere?

​Ring til os mellem kl. 9 og 16 på alle hverdage.

Kontakt​oplysninger

Naturbolig ApS

Vestermarken 3 f,

​8660 Skanderborg

Klik her for rutevejledning

Telefon: +45 20 80 69 14

Om ​firmaet

Naturbolig har haft egen tegnestue og været byggefirma, som har eksisteret siden 2013. Vi besidder en række tværfaglige kompetencer indenfor bygge- og anlægsbranchen.